Korte fakta

Forsiden Møllevej 7 Lykkesvej 9

 

Geografiske fakta

Bornholm har en størrelse på 588 km2. Det svarer til 1,4% af Danmarks samlede areal. Bornholm er Danmarks femtestørste ø

Bornholm ligger placeret i Østersøen 15gr østlig længde, isoleret fra resten af landet. Afstanden til nærmeste danske kyst (Møens Klint) er 135 km. Korteste afstand mellem Sverige og Bornholm er 37 km - mellem Tyskland og Bornholm er der 88 km.

Afstanden fra den største by Rønne til de fjerneste steder på øen svinger mellem 25 og 30 km. Den største afstand (i luftlinie) er 40 km, mellem Hammeren og Dueodde.

Kystlinien har en samlet længde på 158 km.

Befolkning

Bornholm har 44.238 indbyggere (2000). Det svarer til ca. 0,8% af Danmarks befolkning. Bornholm er een kommune som er opdelt i 5 områder, hvoraf Rønne er den største med 15.018. Nexø ligger på andenpladsen med 8.558. Herefter kommer Allinge-Gudhjem med 7.658, og som de to mindste Aakirkeby med 6.622 og Hasle med 6.382 indbyggere.

Befolkningstallet har - som det er typisk for udkantsområderne - gennem mange år været faldende.

Rejseveje

Langt de fleste rejsende ankommer med færge til Rønne. Efter at Øresundsbroen er kommet og hurtigfærgen Villum Clausen sat ind kommer de fleste til øen via Ystad, tiltrukket af en så kort rejsetid som ca. 3 timer mellem København og Rønne.

Den århundredgammel, traditionelle færgerute mellem København og Rønne fungerer ikke mere. I stedet er der fragtrute mellem Køge og Rønne. Disse færger tager også biler og gående passagerer.

Derudover er der også bilfærgeforbindelse til Tyskland samt turistbådssejlads til Polen.

Man kan naturligvis også komme til Bornholm med fly.

Lokal transport

Den offentlige transport sørger Bornholms Amts Trafikselskab (BAT) for. Der er gode forbindelser med timedrift mellem de større byer.

Cykelveje

Med sine korte afstande, sin meget smukke natur og de få kilometer mellem seværdighederne er Bornholm ideel til cykelturisme. Kommunen har tillige "forkælet" cykelisterne ved at lave et meget fint cykelrutenet. Det er på ca. 300 km og går dels tværs over øen på småveje og nedlagte jernbanestrækninger, dels kysten rundt på cykelstier, der mest ligger langs landevejene.

Klik på billedet for stort kort

Bornholm - et eldorado for lystfiskere

Bornholm er berømt i lystfiskerkredse. Det skyldes især kystfiskeriet efter havørred og laks. Torsk, hornfisk og sild trækker også mange lystfiskere til, ligesom en hel del også besøger ferske vande på øen.

Mange vandløb med havørred.

Bornholm har mange vandløb, men de fleste af dem er små.(klik på kortet til venstre) En stor del af dem (alle nordkysten) følger snævre sprækkedale, og de har i reglen et stort fald. Det betyder, at vandet hurtigt strømmer af dem og at en hel del af dem i sommerhalvåret er uden vand.

Havørredfiskeri fra kysten.

I perioden efter fredningens ophør opholder mange havørred sig ud for de ørredførende vandløb, så her er der gode chancer for fangst. Senere spreder ørrederne sig mere langs kysten og foretrækker at stå ved stensamlinger, odder, rev og skær samt ved bælter med ålegræs og tang.

Trollingfiskeri efter laks.

Trollingfiskeri efter laks - altså fiskeri fra småbåde med ekkolod, navigator og dybdetrollingsrigge - er de senere år blevet vældig populært. At det i dag også er en udbredt form for fiskeri ved Bornholm, skyldes i høj grad, at der er foretaget massive udsætninger af laks i Østersøen.

Hornfisk fra maj.

Samtidig med de mange bornholmske kirsebærtræer blomstrer, kommer hornfisken til Bornholm. Først til sydkysten, men herfra spreder den sig øen rundt.

Torsk året rundt.

Selv om bestanden af torsk i Østersøen er blevet klart mindre, så er der ved Bornholm stadig torsk nok til at lystfiskere kan få nogle glade dage eller timer med torskefiskeri.

Sildefiskeri i skumring og gry.

Sæsonen for sildefiskeri ligger i perioden fra sidst i juni til langt hen i oktober. Her kan man i skumringen og gry fra moler, høfter og klipper ved dybt vand på gode dage trække så mange sild op af vandet, at man må tænke på arbejdet med at gøre fiskene i stand.

Ferskvandsfiskeri.

I alt har Bornholm godt en halv snes søer og moser som er offentligt tilgængelig, der tilsammen huser artes som gedder, suder, aborre, sandart, skalle, karpe, ål, regnbueørred, bækørred, havørred og krebs. Ved tre af disse er fiskeri gratis: Snorrebakkesøen, Sdr.Borgedal og Åsedam. Til resten skal der købes fiskekort.

Til top

Seneste redigering 05-02-2015
Copyright © 1999 Webmaster Ib le Fèvre.